Inca din timpuri vechii viticultori au cunoscut taierea ca fiind una dintre cele mai importante activitati viticole care sa asigure o recolta buna de struguri.
Viticultorii moderni o percep ca fiind obligatorie, deoarece prin taierea corecta si cunoasterea particularitatilor in biologia plantelor este reglata si ghidata cresterea si fructificarea vitei de vie.
CE REPREZINTA TAIEREA VITEI DE VIE
Taierea vitei de vie este acea actiune prin care planta liana este transformata intr-un tufa de vita de vie, care are forma corespunzatoare biologiei vitei de vie. In timpul taierii sunt indepartate complet sau partial betele mature de un an, ramurile si alte parti supraterane ale butucului.
Foarte important este in timpul taierii sa folositi unelte viticole de calitate, deoarece cu ele garantati o indepartare excelenta a cresterilor si intotdeauna o taietura curata, atat a ramurilor subtiri cat si a celor mai groase. Cu foarfecele profesionale de vita de vie
Vesco puteti face taieturi de pana la 25 mm fara nici o problema.
CE SE INTAMPLA DACA RATAM TAIEREA VITEI DE VIE
Daca vita de vie nu este taiata, tulpina ei incepe sa se lungeasca ca o liana. Mugurii se dezvolta in principal pe varfurile betelor, iar baza este golita. Ingrijirile cu privire la planta devin dificile, iar fructificarea devine foarte neregulata, cu boabe numeroase, dar mici, marunte si de calitate scazuta.
Niciun vinificator nu doreste acest lucru, corect!?
CARE ESTE SCOPUL TAIERII VITEI DE VIE
In diferitele perioade de dezvoltare a vitei de vie se schimba si sarcinile legate de taiere. In stadiile initiale de dezvoltare scopul este de a
se forma plante sanatoase si foarte productive cu coronamente si unitati fructifere pozitionate corect in spatiu.
Ulterior, cand plantele de vita de vie deja dau roade, scopul este mentinerea formarii adoptate, reglarea incarcarii si intinerirea plantei. Acest lucru va garanteaza ca veti obtine in fiecare an o productie de struguri de inalta calitate.
Taierea vitei de vie ajuta in lupta impotriva asa-numitei polaritati ale vitei de vie - proprietatea sa de a manifesta o mare putere de crestere a tuturor partilor care sunt cele mai indepartate de baza tulpinii.
CAND SUNT CELE MAI FAVORABILE MOMENTE PENTRU TAIEREA VITEI DE VIE
Momentele in care se efectueaza taierea au o influenta directa asupra cresterii si fructificarii vitei de vie.
Perioada cea mai potrivita pentru efectuarea taierii este perioada de repaus -
aproximativ 15-20 de zile dupa caderea frunzelor pana la inceputul inmuguririi, adica aproape toata perioada de toamna-iarna la temperaturi de peste -5°C. Este important sa faceti acest lucru inainte de inceperea miscarii sevei (plansului).
Daca efectuati taierea prea devreme dupa caderea frunzelor, exista posibilitatea ca o parte din substantele nutritive sa fie eliminate impreuna cu betele indepartate inainte ca acestea sa se deplaseze in tulpina si radacinile plantei care se pregatesc pentru iarna. Daca taierea intarzie si este efectuata mai tarziu in primavara, se observa deja un flux ascendent complet activat, muguri dezvoltati si lastari mici. Odata cu indepartarea lor, se elimina si o cantitate mare de substantele nutritive, ceea ce duce la o slabire a plantei.
Taierea se face si la inceputul primaverii, cel mai des la inceputul lunii martie, pentru a se modela vita de vie inainte de infrunzire. Este bine pe toata perioada de crestere si fructificare a vitei de vie sa o modelati periodic. Sau asa cum spun unii maestri vinificatori: de 10 ori taiati - 1 data culegeti.
DOUA TEHNICI PRINCIPALE PENTRU TAIEREA VITEI DE VIE
In primul rand, provocati cat mai putine leziuni pe cordoanele si ramificatiile cu suprafata mai mica si mai neteda.
In al doilea rand, faceti taieturi cu o inclinare inversa ultimului mugur, deoarece aceasta garanteaza in mare masura obtinerea unei productii durabile cu inalta calitate a strugurilor.
DE CE SA ALEGETI FOARFECELE DE VITA DE VIE SI UNELTELE DE CALITATE VESCO
In viticultura exista numeroase formulari cu privire la crestere, toate fiind conforme cu speciile si caracteristicile soiurilor de struguri, precum si cu specificul regiunii respective.
In orice caz, uneltele pe care le folositi sunt de cea mai mare importanta pentru o taiere buna. Gama de unelte
profesionale de taiere Vesco reprezinta un asistent fidel pentru fiecare viticultor.
Aceasta este o serie profesionala de foarfece, ferastraie si cutite care veti gasi la un pret accesibil in comparatie cu modelele concurente din aceeasi clasa. Uneltele Vesco se disting prin faptul ca cutitul lor de taiere si contracutitul pot fi reglate. In plus, manerele lor sunt realizate dintr-un aliaj special de aluminiu, care favorizeaza usurinta uneltei si confortul maxim al activitatii de lucru. Manerul fiecarei foarfece si ferastrau este confectionat dintr-un material special care nu permite alunecarea in timpul activitatii de lucru. In plus, fiecare model din seria Vesco poate fi reglat, iar in caz de necesitate cu privire la schimbarea unei piese din cauza uzurii, Hydrostab va ofera posibilitatea de a comanda piese de schimb originale.
Uneltele Vesco sunt fabricate 100% in Italia de catre o companie de familie. Fabrica lor este situata in apropiere de orasul Maniago, intr-o zona care este cunoscuta de ani de zile cu traditiile sale in crearea de unelte de taiere si tacamuri de masa.
Echipa Hydrostab va sta la dispozitie daca aveti nevoie de informatii suplimentare cu privire la orice articol din portofoliul nostru de peste 8000 de produse, impartite in patru categorii: Sisteme de irigare, Furtunuri, Gradina si agricultura, Instalatii sanitare si de incalzire. Ne puteti contacta la tel. (+40) 730 094 398 sau la office@hydrostab.ro