Ne-am aventurat in taina vinului si in cautarea unor raspunsuri, ne-am intalnit cu Tanyo Tanev - un somelier profesionist cu 10 ani de experienta, care face parte din echipa cramei de tip boutique “Todoroff”. Iata ce ne-a dezvaluit acesta:
Buna, Tanyo. Spune-ne ce inseamna sa fii somelier? Cum te-ai decis sa devii somelier?
Dragostea mea fata de vin a inceput inca din copilarie. Imi amintesc de bunicul meu care facea vin de casa si uneori imi dadea sa gust. Aceasta a fost prima mea intalnire apropiata cu aceasta bautura.
Ulterior, am inceput sa ma ocup in mod profesional ca ospatar si degustam vinuri in fiecare zi deoarece trebuia sa le prezint cu pricepere in fata clientilor. Curand, magia vinului m-a cuprins foarte mult si mi-am dat seama cat de unica este aceasta bautura, unica si incomparabila. Dezvaluie secrete ascunse. Ascunde o abundenta de arome si gusturi interesante. Evoca o varietate de emotii, cum ar fi pasiunea si intelepciunea.
Ce reprezinta vinul pentru tine? Pasiune si paleta de emotii?
Cu siguranta, da. Vinul este motivatia mea in viata. A inceput ca o pasiune care s-a transformat intr-o dragoste imensa si acum este forta mea motrica zilnica. Pot spune cu mana pe inima ca lucrez ceea ce imi place.
Vinul are o istorie indelungata pe meleagurile noastre. Povesteste-ne putin mai multe despre ea.
Traditiile bulgare in cultivarea vitei de vie si in productia de vin dateaza inca din timpul tracilor. Exista dovezi ca inca tracii produceau vin si si-au transmis secretele prepararii din generatie in generatie ... si pana in zilele noastre.
Pentru bulgari, este o traditie sa faca vin de casa, dar tot mai multi oameni au incredere si in producatori profesionisti. In tara noastra exista deja multe crame ale caror vinuri merita sa fie incercate. In 2001, domnul Todorov a introdus conceptul de crama de tip boutique si a marcat inceputul cramei noastre ca o crama privata care produce cantitati mici de vinuri de inalta calitate.
In ultimii ani am observat cum productia de vin in Bulgaria creste pe un piedestal mai inalt, iar acest lucru este un lucru grozav, deoarece principala forta motrica este din nou vinul - aceasta bautura divina care nu are absolut niciun analog.
Povestește-ne ceva despre profesia ta. Cum, de exemplu, o persoana obisnuita, care nu are idee cu privire la degustarea vinului, trebuie sa abordeze aceasta bautura? Care sunt primii pasi?
In primul rand, trebuie sa priveasca culoarea vinului, deoarece prin aceasta ii dezvaluim calitatea si vechimea. Culoarea trebuie privita la lumina naturala sau sub lumina artificiala suficient de buna.
Al doilea lucru important sunt aromele. Dezvaluirea lor se face prin rotirea paharului pentru a putea intra oxigen care sa impinga aromele, astfel incat sa devina mai accesibile si mai tangibile. Prin ele intelegem daca vinul este proaspat, fructat, aromat ... ce este de fapt.
Deabea al treilea pas este stabilirea gustului vinului si a asa-zisului postgust, precum si durabilitatea acestuia. Foarte importante sunt suculenta si densitatea vinului, daca lasa ganduri blande sau cucereste toate simturile.
La ce ar trebui sa avem grija cand vine vorba de culoarea vinului?
Despre nuante. La vinul rosu, cu cat este mai inchis si mai saturat, cu atat vinul este mai tanar, iar cu cat este mai deschis, cu atat este mai matur. Dar exista si o caracteristica - daca vinul nu a fost maturat intr-un butoi, trebuie sa fie saturat si inchis la culoare. In schimb, daca a fost maturat, cu cat este mai deschis, cu atat este mai bun.
La vinul alb este insa invers. Regula este ca, cu cat este mai deschis, cu atat este mai tanar, dar si aici exista o caracteristica. Daca vinul alb a fost maturat intr-un butoi, cu siguranta va fi mai inchis din cauza culorii care acesta desprinde.
In calitate de somelier profesionist, cu siguranta ai un gust rafinat pentru vinuri. Care este preferatul tau?
Am multe vinuri preferate si Mavrud este unul dintre ele. Vinul Mavrud este stema vinificatiei bulgare si este cu adevarat unic ... prin postgustul de fructe de padure dezvaluie misterul naturii salbatice.
Dar mai am inca unul preferat pe care nu pot sa nu il mentionez. Acesta este Cabernet Sauvignon din seria Teres - un vin unic, suficient de dens si corp suficient de masiv. Are un caracter propriu care ii dezvaluie individualitatea si este bogat pintr-o gama de fructe interesante, atat cu sambure, cat si de padure. Butoiul in care a fost maturat ii confera note subtile de vanilie, scortisoara, ciocolata ... Extrem de bine echilibrat si a castigat cateva premii la competitii internationale, printre care si medalie de aur.
Povesteste-ne mai multe despre soiurile de struguri din care sunt produse aceste doua vinuri - Mavrud si Cabernet Sauvignon?
Mavrud este un soi de struguri tipic bulgar. Acest soi se dezvolta si creste cel mai bine in Campia Traciei si in special in zona din jurul orasului Plovdiv, Asenovgrad, Parvenets si Brestovitsa, unde ne aflam si noi.
Cabernet la nivel mondial este considerat Regele vinului, iar in unele tari este chiar un simbol al vinului. Cabernet ocupa cea mai mare parte din productia si cultivarea vitei de vie.
Ce alte tipuri de vin aveti in crama dvs.?
Crama “Todoroff” este specializata in productia de vinuri rosii, iar pe langa Mavrud si Cabernet, producem, de asemenea, Merlot si Syrah. Din soiurile albe, crestem Sauvignon Blanc, Muscat, Dimyat si Chardonnay. Dimyat este, de asemenea, un soi de struguri tipic bulgar, iar lucrul interesant este ca la noi face parte dintr-un vin de desert diferit. Este un amestec din 3 componente de muscat, dimyat si chardonnay si este realizat folosind o tehnologie care este singura de acest fel in Bulgaria. Il puteti gasi doar in complexul nostru, sa-l incercati in timpul degustarii sau la restaurantul nostru.
In ce masura considerati ca folosirea uneltelor profesionale pentru viticultura favorizeaza recolta buna de struguri?
Exista un gand care imi place foarte mult. Acesta spune ca la nunta nu se merge fara instrumente, deoarece muzicienii nu au pe ce canta. In mod similar, daca viticultorii nu au unelte bune, nu isi pot intretine bine vita de vie, iar productia lor nu poate fi buna. Cultivarea si intretinerea vitei de vie in cel mai bun mod posibil este o conditie prealabila absoluta pentru producerea strugurilor foarte buni si ulterior a vinului. Sunt sigur ca foarfecele profesionale pentru vita de vie Vesco reprezinta unealta exacta.
Acesta este primul material din rubrica “Practicantii impartasesc” pe care Hydrostab a lansat. In cadrul acesteia, va vom intalni cu oameni interesanti din lumea viticulturii, vinificatiei, horticulturii si constructiilor, care dezvaluie povesti inspiratoare si impartasesc o parte din cunostintele lor.