Dar ea nu este de acord.
Pentru ea, vinul nu este doar poezie, nu este numai o emotie. Nu este o bautura obisnuita din care sa va turnati un pahar-doua la sfarsitul zilei. Pentru ea, vinul este un mod de viata. Profesie. Cariera. Prezentul si viitorul.
Ea este Kostadinka Rahova, tehnolog vinificator la crama Villa Yustina. Aceasta crama de tip boutique este situata in apropiere de poalele muntelui Rodopy in satul Ustina, la 26 km de Plovdiv, intr-o regiune cu o istorie bogata a vinului. Fondata la sfarsitul anului 2006 cu conceptul pentru o mica crama de tip boutique in care sa fie prelucrate pana la 300 de tone de struguri. Este dotata cu tehnologii moderne, iar vinurile sunt maturate in butoaie de stejar si sunt foarte concurente pe piata mondiala. Crama cultiva proprii podgorii, dotate cu sisteme de irigare prin picurare, iar viticultorii folosesc unelte viticole profesionale.
Ne intalnim cu Kostadinka pentru a ne povesti despre profesia sa, provocarile si particularitatile vinurilor pe care le produc, precum si despre vinurile din linia Monogram, in crearea carora a avut un rol major.
Buna, Kostadinka. Spune-ne ce presupune meseria ta ca tehnolog vinificator?
Buna, ma numesc Kostadinka Rahova-Dimitrova si sunt tehnolog vinificator. Am absolvit Universitatea de Tehnologie Alimentara din Plovdiv cu specializare “Tehnologia vinului si a berii”. Imi exersez profesia de 14 ani, ultimii 7 dintre ei fiind la Villa Yustina. De asemenea, sunt membru al Consiliului de Administratie al Uniunii Oenologilor din Bulgaria.Cu privire la esenta profesiei mele ... aceasta este priceperea de a va reproduce emotiile, transformand strugurii intr-o bautura intradevar divina. Satisfactia este imensa, atunci cand oamenii ma felicita pentru placerea care au trait, degustand din vinul nostru. Exact atunci inteleg ca munca mea a meritat cu adevarat.
Acesta reprezinta vinul pentru tine - emotie imbuteliata?
Cu siguranta da. Profesia mea este foarte interesanta, deoarece producerea vinului este modul meu personal de a ma exprima. Acest proces este insotit de multe emotii care incep cu cultivarea vitei de vie, prin crearea vinului, pana cand deschiderea sticlei si luarea primei inghitituri de vin.

Ne poti dezvalui un anume secret legat de profesia ta?
Profesia mea este invaluita in multe secrete si nimanui nu-i place sa le dezvaluie. Secretele trebuie pastrate, dar eu il voi dezvalui pe al meu. Persistenta si perseverenta. Vinificatia este o meserie dificila, mai ales pentru o femeie, iar daca nu posedati aceste doua calitati, este mai bine sa nu va implicati.
Poveste-ne putin mai multe despre tipurile de vinuri pe care le creati la crama Yustina.
Suntem o crama moderna de tip boutique cu peste 10 ani de istorie si un portofoliu bogat. Producem vinuri seci, spumante si lichioroase de calitate din propriile noastre podgorii. Ne concentram pe realizarea de vinuri cu un caracter fructat si gust moale si echilibrat care pot fi consumate zilnic. Pentru cunoscatori avem si vinuri maturate in butoaie de stejar, care se caracterizeaza prin arome bogate, gust dens si taninuri placute catifelate.
Aveti multe si diferite tipuri de vinuri, dar care este preferatul tau?
Am multe vinuri preferate, printre care vinuri bulgaresti si straine. Dintre cele pe care le producem aici, am doua care sunt slabiciunea mea. Unul este Rose Rubin din seria 4 Seasons. Acesta este un soi bulgaresc interesant cu care lucram de mult timp. Din acesta se obtin vinuri rosii foarte bune. Cu toate acestea, imi place sa experimentez cu rose si sa pariez pe acest soi, rezultatul fiind unul minunat - o aroma foarte bogata de citrice cu nuante usoare de iarba, in combinatie cu un gust moale si echilibrat cu o prospetime placuta.
Al doilea vin preferat este Chardonnay fermentat in butoaie din seria Monogram. Chardonnay este cu siguranta pasiunea mea. Acest soi este ca un cameleon, deoarece are multe fete diferite. Se caracterizeaza printr-o moliciune, echilibru si un caracter memorabil. Fermentarea se face 100% in butoaie de stejar francez si rezultatul este minunat. De 5 ani participam la “Chardonnay du Monde”, unul dintre cele mai prestigioase concursuri de vinuri din Franta si de fiecare data ne intoarcem cu premii. Exact acest soi este mandria mea.

Aveti si vinuri spumante naturale. Prin ce disting acestea?
Producem vinuri spumante naturale albe si rose. Strugurii pentru acest tip de vinuri sunt culese putin mai devreme si se caracterizeaza prin zaharuri mai scazute si aciditate ridicata. Acesti struguri sunt supusi fermentatiei alcoolice clasice, dupa care aplicam metoda Charmat. Lucrul interesant la aceasta metoda este faptul ca vinul trece printr-o fermentatie secundara in vase inchise din otel inoxidabil sub presiune (acratofoare), in care sunt adaugate in prealabil asa-numitele lichior circulant si drojdie.
Drojdiile transforma zaharurile in alcool si dioxid de carbon, care ramane dizolvat in vin si formeaza bule. Observam ca moda pentru acest tip de vinuri patrunde deja si la noi in tara si clientii cauta din ce in ce mai mult raftul cu “vinul cu bule”. Asadar suntem pregatiti sa satisfacem si aceasta piata.
Ce soiuri de struguri cultivati in podgoria dvs. si unde sunt situate podgoriile dvs.?
Principalele soiuri pe care le cultivam sunt Sauvignon Blanc, Semyon, Chardonnay, Aligote, Gewurztraminer, Colombard, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Franc, Mavrud si Rubin, iar recent si Dimyat. Podgoriile noastre sunt situate la 4 km de crama. Pe o suprafata de 420 decare, sunt situate pe versant sudic, cu o altitudine de 300 m deasupra nivelului marii si o amplasare nord-est a randurilor. Locul este foarte frumos si este o destinatie preferata in lunile de vara pentru diverse evenimente precum petreceri folclorice, concerte rock, picnicuri, nunti si multe altele.

La ce ar trebui sa fim cel mai atenti atunci cand cultivam struguri, pentru a ne asigura o recolta buna?
Fiecare an viticol este diferit in sine, de aceea agronomii trebuie sa fie bine pregatiti si sa reactioneze la timp cu practicile viticole. Pentru a creste vita de vie buna, trebuie sa fii atent inca de la bunul inceput la alegerea terenului pe care vei planta podgoria, precum si cu privire la sol si clima. Acesta este asa-numitul terroir si pentru el trebuie sa alegi soiurile potrivite. Nu in ultimul rand, trebuie sa alegi tehnica cu care veti ingriji aceste podgorii.
Care este legatura dintre strugurii buni si vinul de calitate? Ce unelte viticole folositi?
Practicile viticole pe care le folosim nu difera mult de cele folosite de viticultorii din Bulgaria sau din strainatate. Ne-am ingrijit ca podgoria noastra sa aibe instalat un sistem de irigare prin picurare, astfel incat strugurii sa primeasca cantitatea necesara de apa. Pentru a facilita munca agronomilor, am instalat programatori care opresc si pornesc apa in mod automat. Pentru taiere folosim foarfecele profesionale italiene, astfel incat sa le fie usor cultivatorilor.

Care sunt planurile dumneavoastra de dezvoltare in urmatorii ani? Unde vreti sa ajungeti?
Planurile noastre sunt de a pune accentul pe dezvoltarea soiurilor locale de vin. In ultimii 10 ani nu am incetat sa ne dezvoltam si consideram ca accentul producatorului bulgar ar trebui sa fie pus pe soiurile locale. Trebuie sa revenim la aceste plantatii, cu toate ca munca nu va fi nicidecum usoara. Dar aceasta este imaginea Bulgariei in fata intregii lumi.
Materialul face parte din rubrica “Practicantii impartasesc” la Hydrostab. Aici va vom intalni cu oameni interesanti din lumea viticulturii, vinificatiei, horticulturii si constructiilor, care povestesc istoriile lor inspiratoare si impartasesc o parte din cunostintele lor.